הפסדי שכר מהווים את אחד ממרכיבי הפיצוי שיחושבו וישולמו למבוטח במקרה של תאונת דרכים, לצד מרכיבים נוספים כמו דרגת נכות, כאב וסבל והוצאות רפואיות. למעשה, פיצויים בגין הפסדי שכר מתאונת דרכים כוללים בתוכם הן את הפגיעה בכושר ההשתכרות הנוכחי והן את פוטנציאל ההשתכרות העתידי ככל שהנזק ממושך ואף צמית.
מהם פיצויים בגין הפסדי שכר מתאונת דרכים?
מעורבות בתאונת דרכים עשויה לשנות את חיי הנפגעים במספר רב של תחומים.
אחד הבולטים שבהם הוא כמובן התחום הכלכלי: לא רק הוצאות הטיפולים, השיקום והסיוע היומיומי מצריכים סכומים גבוהים במיוחד, אלא גם חיי הבית והמשפחה שסופגים כעת פגיעה אנושה בגין אובדן ימי עבודה ואף אובדן אפשרי של הקריירה ויכולת ההתפרנסות כולה כבר בעתיד הנראה לעין.
מכיוון שישנו צורך לגשר מבחינה כלכלית גם על הקשר הבלתי נמנע שבין התאונה לעבודתם של הנפגעים, ישנה האפשרות לכלול בתביעה פיצויים בגין הפסדי שכר מתאונת דרכים ובכך להבטיח החזר מתאים.
הפסדי השכר פירושם כל תגמול שהנפגע היה זכאי לו, אלמלא הפגיעה בתאונה. תגמולים אלה יכולים להיות:
- שכר העובד
- תשלומי שעות נוספות
- תשלומים בגין ארוחות ונסיעות
- עמלות, בונוסים או אחוזים
בחוק ובפסיקה ישנה גם התייחסות להפסדי שכר עתידיים כאמור, שיכולים להיות:
- שכר העובד לעתיד
- בונוסים, עמלות, אחוזים, אופציות
- ימי מחלה וחופשה
- הפרשות לפנסיה
- ועוד.
מתי זכאים לפיצויים על הפסד שכר?
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מגדיר את הכללים בנוגע לתביעת נזקי גוף מתאונת דרכים.
למעשה, כל תובע שיוכיח כי נגרמה לו נכות פיזית או נפשית בעקבות התאונה, יהיה זכאי לפיצוי מסוים המקפל בתוכו גם פיצויים בגין הפסדי שכר מתאונת דרכים.
מרכיב הפסדי השכר יכלול את כושר ופוטנציאל ההשתכרות וזאת בהתאם לנזק הכלכלי שנגרם מעצם ההיעדרות מעבודה ובהתאם למידת הפגיעה להמשיך ולהתפרנס באותו האופן.
חשוב להבהיר שמרכיב זה משולם הן לצורך כיסוי של נזקים מיוחדים, כלומר נזקים שנגרמו לתובע מרגע התאונה ועד להשלמת התביעה וכן נזקים כלליים, כלומר אלו שעוד ייגרמו בהמשך, גם לאחר שהתביעה תושלם.
כיצד מחושבים פיצויים על הפסדי שכר מתאונת דרכים?
פיצויים בגין הפסדי שכר מתאונת דרכים מבוססים על היקף השכר שקדם לתאונה וכן על היקף השכר הפוטנציאלי לאחריה.
ככל ששכרו של התובע נפגע בשיעור גדול יותר, יש חשיבות לכך שהפיצויים יגלמו את אותו שיעור הפחתה. קריטריון זה קרוי בשפה המקצועית "נכות תפקודית".
חשוב לעמוד על ההבדלים בין נכות תפקודית למונח שנקרא "נכות רפואית" ושמהווה את נזקי הגוף הישירים של התובע:
לשם הדוגמה, כדורסלן מקצועי שעבר תאונת אופנוע וסובל מפגיעה אורתופדית, אמנם עשוי שלא להיות מסוגל להמשיך לעבוד ככדורסלן, אך אין זה מונע ממנו לעבוד בעבודה משרדית.
אם יש צורך בהכרעה לגבי הנכות התפקודית, תוטל האחריות לכך על בית המשפט, שם עליו לבדוק האם וכיצד משפיעה הנכות על עבודתו הנוכחית של הנפגע ולפיכך, מה יהיה אחוז הנכות התפקודית.
החישוב הופך מורכב יותר כאשר אין נתונים קודמים לגבי שכרו של התובע, למשל כאשר הנפגע הוא חייל סדיר שטרם התחיל את פרק העבודה בחייו או אם מדובר באדם שטרם שב לעבודתו מאז התאונה.
כל עוד מדובר באדם שלא עבד לפני התאונה, חישוב הפיצויים יתבסס על השכר הממוצע במשק.
יש מקרים נקודתיים בהם כבר ידוע מראש שפוטנציאל השכר הוא שונה, למשל במקרה של ספורטאית מצטיינת. אם אין נתונים על מידת הפגיעה בכושר ההשתכרות, יהיה צורך לקבוע את הנכות התפקודית על סמך הנכות הרפואית.
נתון נוסף להבנה בתחשיבי הפיצויים הוא החוק לפיו פיצויים בגין הפסדי שכר מתאונת דרכים במקרה של פגיעה בכושר ההשתכרות יגיעו רק עד פי 3 מהשכר הממוצע במשק.
ולכן גם עובד שהשתכר בסכום נאה ביותר של 30,000 ₪ בחודש ושכתוצאה מהתאונה הופחת שכרו בחצי, יקבל פיצוי שהוא עד מחצית מהסכום שמהווה את השכר הממוצע במשק X 3.
כמובן שתחשיב נזק מלא ומפורט יערך מראש מול עורך דין תאונות דרכים מנוסה שינהל בעבורכם את הליך התביעה.
משרדנו מומחה בעריכת תחשיבי נזק מקדימים לצורך קביעת היקף הפיצויים – פנו אלינו כדי שנעריך בפגישת ייעוץ את היקף הפיצוי בגין הפסדי שכר שנגרמו במקרה שלכם.
הליך התביעה לפיצויים בגין הפסדי שכר מתאונות דרכים
למרות הוראות מתן הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, החוק מכיל גם הגבלות מסוימות שטמונות במדיניות הביטוח בישראל.
לכן השלב הראשון יהיה בדיקת הזכאות לתביעה מול עורך דין וזאת באמצעות הצגת תיעוד להתרחשות התאונה עצמה ולנזקי הגוף שנגרמו ממנה.
כעת יש לגבש את תיק התביעה ולכלול בו את כל האסמכתאות, הקבלות ואישורי ההוצאות לרבות תלושי שכר ונתונים מקופת הפנסיה, שמעידים על הפסדי שכר לצד כלל ההוצאות מהתאונה.
תיק התביעה יכול בתוכו גם את פרוטוקול הוועדה הרפואית שקבעה את שיעור הנכות הרפואית וכן תיעוד נוסף לפוטנציאל השכר העתידי, כמו למשל הסכם עבודה שכולל עלייה בשכר בהמשך.
לאחר שגובש תיק התביעה המלא ובתוכו כלל המרכיבים והממצאים שנדרשים לתחשיב הפיצויים, ניתן להגיש תביעה לחברת ביטוח החובה לרכב.
בדרך כלל, תנהל המחלקה המשפטית של חברת הביטוח משא ומתן לגבי היקף הפיצויים. ככל שלא הושגו בו הסכמות, ניתן להגיש תביעה לבית המשפט.
מדוע חשוב לשכור עורך דין מומחה?
ככל שמצבם הכלכלי של נפגעים בתאונות דרכים מוטל על הכף, חשוב לנהל את התביעה מול גורמים מקצועיים שיודעים כיצד להציג את התמונה המלאה ולתרגם את שיעור ההפסדים הכולל לפיצוי הולם וראוי.
כל ניסיון לפעול לבד מול חברות הביטוח עשוי להביא לקביעת סכום שאיננו מייצג את כלל הפסדי השכר לעבר ולעתיד ואף לדחיית התביעה כולה.
משרדנו, עו"ד רענן ללזר, מומחה בייצוג ובניהול תביעות תאונות דרכים.
אנו מעניקים ללקוחותינו ייצוג אישי, אמין ומהיר מול חברת הביטוח, הכולל דרישת פיצויים בגין הפסדי שכר מתאונת דרכים לצד מיצוי מלא של כל זכות נוספת שמגיעה לכם. פנו אלינו ונפעל למענכם בהקדם.