מיקרוטראומה בכף היד מהווה נזק או מחלה שהתפתחו כתוצאה מפעולות תדירות, ממושכות וקבועות על פרק כף היד והאצבעות, אשר עשויות להיות מכוסות על ידי ביטוח לאומי.
באמצעות הליווי המשפטי הנכון, פגיעה זו תזכה אותך בהכרה המתאימה מול המוסד לביטוח לאומי ובפיצויים שהולמים את הפגיעה. רגע לפני שפותחים בהליך התביעה, להלן כל המידע החשוב בנושא:
פגיעה בכפות הידיים והאצבעות במסגרת העבודה
ללא קשר לסוג עבודתנו, כולנו נדרשים להפעלת כפות הידיים ועשר אצבעות במינון ובעוצמות מתחלפות, דבר שיכול להוביל לפגיעות מיקרוטראומה.
כפות ידינו הן כלי העבודה המרכזי והאינטגרלי ביותר בכל תחום, אך באותה הנשימה גם החשוף ביותר, שמצוי בשימוש קבוע כמעט ללא מיגון בטיחותי או פתרונות ארגונומיים מספקים.
כתוצאה, תאונות עבודה שמערבות את כפות הידיים נחשבות לשכיחות כאשר בשנים האחרונות מתרחשת הכרה רחבה יותר גם בפגיעות מיקרוטראומה בכף היד שלא מתאונה פתאומית אחת.
חשוב גם לדעת שכפות הידיים לא תמיד זוכות לאבחון מעמיק וטוב מן הרגע הראשון.
אבחון בלתי מדויק יקשה על הוכחת נזק עתידי ואף עלול להחמיר במהירות את מצבו של הנפגע לכדי קשיון, כאבים כרוניים קשים ופגיעה תפקודית מהותית.
לכן אם הנך כרגע עובד/ת ותיק/ה שחווה בעיה פיזית הולכת ומחריפה באזור כפות הידיים והאצבעות, אנו מזמינים אותך לפגישה במשרדנו לבדיקת הנושא והערכת הסיכוי לקביעת מיקרוטראומה ופיצוי מתאים עבורה.
מהי מיקרוטראומה?
מיקרוטראומה היא נזק או מחלה משמעותיים שנגרמו מפגיעות קטנות ומצטברות לאורך זמן.
זהו מונח שמאפיין פגיעה מעבודה כתוצאה מפעולות שגרתיות, חוזרות ונשנות לאורך כל תקופת העבודה ושהאופן שבו פגיעה זו באה לידי ביטוי איננו עונה להגדרה של מחלת מקצוע אחרת שמוכרת על ידי המוסד לביטוח לאומי.
ועם זאת, גם מיקרוטראומה בדומה לכל אירוע של תאונת עבודה, מצדיקה פיצויים וסיוע מהמוסד לביטוח הלאומי, לרבות פיצוי או קצבת נכות במסלול נכות מעבודה במקרים המתאימים.
איך מוכיחים נזקי מיקרוטראומה?
כפגיעת עבודה, מיקרוטראומה יכולה לפגוש את רוב ציבור העובדים בדרכים שונות, ולכן חשוב להוכיח את הקשר בין הפגיעה לעבודה.
מורים למשל, שנאלצו לאמץ את קולם במשך שנים רבות וחוו פגיעה במיתרי הקול עשויים לקבל הכרה בפגיעת מיקרוטראומה.
גם כאשר זוהי מיקרוטראומה בכף היד, מדובר לרוב במחלה בכפות ופרקי הידיים שהתפתחה כתוצאה ממנחים ופעולות קבועים למשך שנים שהובילו לנזק משמעותי.
הדרך להוכחת הפגיעה תצטרך לעבור דרך ממצאים רפואיים ואבחנות שונות, לרבות תיעוד לאופן העבודה וכיצד הובילה כעבור שנים לפגיעה מהותית עד כדי מגבלה.
לא פעם קורה שתביעת המיקרוטראומה נתקלת בהתנגדות, שכן נטען שמקור הפגיעה איננו העיסוק או משלח היד אלא תחלואה טבעית או סממני הגיל שהגוף חווה, ולכן יש להיערך בהתאם.
לכן מלבד העובדה שרק אחוז נמוך מהעובדים מודעים לזכאותם לתבוע בגין נזקי המיקרוטראומה, יש לגבש את התביעה באופן שלא מותיר ספק לגבי מקור הפגיעה ואופן התרחשותה עם הזמן, בהתאם להנחיות רפואיות.
בתביעות מיקרוטראומה בכף היד, יש לוודא שהתביעה מצביעה על פגיעה פיזית ונקודתית שהיא קשורה בקשר ישיר לפעולה רפיטטיבית שבוצעה מצד העובד/ת במשך זמן רב, בהתאם להנחיות של עורכי דין בתחום הביטוח.
דוגמאות לבעיות שנוצרות ממיקרוטראומה
כאשר מדובר בפגיעה בכף היד, קיימות שתי פגיעות שמוכרות בחוק כמחלת מקצוע:
- עבודה ממושכת שדורשת הפעלת לחץ על שורשי כפות הידיים.
- עבודה ממושכת עם אמצעי רטט יכולה להיחשב לפגיעה בעבודה, ולכן יש להגיש תביעה מתאימה.
פגיעות אלה שנובעות ממאמץ תדיר וחזרתי על שורשי כפות הידיים ועד כדי היצרות התעלה העצבית שפוגעת בתחושה וביכולת הפתיחה והסגירה של כף היד (תסמונת התעלה הקרפלית, ההרחבה בהמשך המאמר) נכללות ברשימת מחלות המקצוע מצד המחוקק ומתאימות בעיקר לעובדים פיזיים.
כדי להקל על עובדים נוספים שאינם עובדים פיזיים עם כלים רוטטים למשל, קיימת פסיקה שמכירה גם במצבי מיקרוטראומה בכף היד בקרב עבודות קלדנות או אדמיניסטרציה, עבודה הכוללת סגירה ופתיחה כמו למשל של מארזים, ברגים, עבודות מכונאות או עם קונגו.
תסמונת התעלה הקרפלית
כף היד מכילה תעלה עצבית משורש כף היד ועד לאצבעות דרך תעלות משנה קטנות, דבר שיש לקחת בחשבון כאשר מגישים תביעה לביטוח לאומי.
כל תעלה מכילה תאי עצב שמעבירים זרמים חשמליים, באמצעותם כפות הידיים והאצבעות ייסגרו, ייפתחו, יאחזו בחפצים, יבצעו פעולות כמו כתיבה, הרכבת חלקים קטנים ועוד.
ככל שמופעל לחץ ומאמץ תדיר וחזרתי יותר על שורשי כפות הידיים, התעלה העצבית חווה היצרות עד כדי חסימת האותות החשמליים לכפות הידיים וגורמת לנימול, "הירדמות", אי נוחות, כאבים ואף אובדן היכולת לאחוז עצמים.
שיעור הנכות במצבים אלו תלוי במידת התפקוד, כאשר שיתוק קל בעצב יוביל לקביעת 5% נכות ואילו שיתוק חמור ומלא יוביל לקביעת 60% נכות.
שבר כף היד
אם כף ידו של העובד ניזוקה בתאונת עבודה חמורה (החלקה, נפילה, שבר מעיכה ועוד), יתכן שתיווצר מכך מגבלה תפקודית שפוגעת בכושר העבודה העתידי.
במקרה כזה, בהחלט רצוי לבדוק האם יש מקום להגשת נכות מעבודה ולקבל זכויות נוספות מהמוסד לביטוח לאומי.
חשוב שתדעו שאחוזי נכות ניתנים על בסיס הפרעה בתנועות בלבד (פציעה שלא הותירה הפרעה תנועתית תעמיד את שיעור הנכות על 0%), לרבות הבדל באחוזים הניתנים לכף היד הדומיננטית של התובע (ימין או שמאל): 10%-30% לפגיעה ביד הדומיננטית, לעומת 5%-20% לפגיעה ביד האחרת.
דלקת וניוון מפרקים
כאשר שורש כף היד מצוי בקשיון, כלומר שכף היד מכופפת מטה ויכולת התזוזה שלה נמוכה, ישנה האפשרות לקבוע 15%-20% נכות למצב קשיון "נוח" וכן 30%-40% לקישיון "לא נוח".
במקרים חמורים וקשים בהם התרחש ניוון מפרקי ייקבעו 50% נכות.
חשיבותו של עורך דין במימוש זכויות מיקרוטראומה בכף היד
מפועלי בניין ועד לעובדי הייטק, עובדים במגוון סביבות עבודה לוקים בפגיעות בכפות ידיהם ועלולים לסבול מפגיעת מיקרוטראומה בכף היד.
מכיוון שמדובר בפגיעות נפוצות, יש להימנע מניסיון תביעה עצמאי מול הביטוח הלאומי שעלול להסתיים בדחייה או באחוזי נכות מזעריים בלבד.
עורך דין נזיקין מנוסה שכבר צבר ניסיון ספציפי בניהול תביעות מיקרוטראומה בכף היד יוכל להביא להכרה המתאימה ולקבלת הזכויות המלאות שנובעות ממנה.
משרדנו יכין אותך כראוי לוועדה הרפואית על ידי גיבוש תיק רפואי מלא ואיסוף ההוכחות המתאימות, ובאופן שיביא לקביעת הרף העליון של מסגרת הפיצוי והסיוע שמגיעים לך, בהתאם לדין.
להתייעצות בנושא ולהערכת סיכויי התביעה בפגישה אישית ניתן ליצור עמנו קשר כבר עכשיו.